Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Każdego roku 8 listopada obchodzimy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. To świetna okazja, aby podzielić się inspiracją i przemyśleniami na temat zdrowego odżywiania oraz roli jaką odgrywa ono w naszym życiu. Z tej okazji, w dzisiejszym wpisie na blogu porozmawiamy o zasadzie 80:20 – prostej zasadzie, która pomaga utrzymać równowagę między zdrowym jedzeniem a przyjemnościami kulinar­nymi.

O Europejskim Dniu Zdrowego Jedzenia i Gotowania

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania to inicjatywa promowana w wielu krajach, mająca na celu zwrócenie uwagi na znaczenie zdrowego stylu życia. 

Dzień ten skupia się na edukacji w zakresie zdrowego odżywiania i gotowania w domu. To doskonała okazja, aby przypomnieć sobie, jak ważne dla naszego zdrowia i samopoczucia jest to, jak wyglądają nasze posiłki w ciągu tygodnia i to jakie jedzeniowe decyzje podejmujemy najczęściej. 

Zasada 80:20 – co to takiego?

Zasada 80:20 to prosta zasada, która sugeruje, że 80% naszego jadłospisu powinno skupiać się wokół wartościowych produktów odżywczych, witamin i minerałów, a pozostałe 20% możemy zostawić na przyjemności kulinarne, czyli popularne “comfort food”.

To podejście pomaga w zachowaniu równowagi między dbaniem o zdrowie a równocześnie korzystaniem ze wszystkich smaków życia. 

Dlaczego zasada 80:20 jest ważna?

Zasada 80:20 pomaga nam uniknąć skrajności i rygorystycznego liczenia kalorii, które często kończą się niepowodzeniem. 

Jest to podejście najbardziej realistyczne, które pozwala cieszyć się jedzeniem, nie rezygnując z ulubionych smaków. Nie bez powodu, jest to najczęściej zalecany przez dietetyków sposób na poprawę nie tylko zdrowia, ale również sylwetki. 

Przykładem takiego balansu może być to, że większość czasu wybieramy warzywa, pełnoziarniste produkty i zdrowe źródła białka, ale raz na jakiś czas pozwalamy sobie na coś specjalnego, jak np. kultowy Burger Drwala, który dokładnie dzisiaj znów powrócił do popularnej sieci barów szybkiej obsługi.

Jak wprowadzić zasadę 80:20 w życie?

Wprowadzenie zasady 80:20 w codziennym życiu jest dość proste. 

Warto zacząć od planowania posiłków i zakupów spożywczych, aby mieć pod kontrolą, co trafia na nasz stół. Pomoże w tym na pewno znajomość swojego zapotrzebowania kalorycznego oraz zasad rządzących tzw. zdrowym talerzem. 

Dzięki temu łatwiej będzie nam eksperymentować z przepisami na zdrowsze wersje naszych ulubionych dań, dodając więcej warzyw, ograniczając ilość soli czy cukru, a jednocześnie od czasu do czasu móc rozpieszczać się ulubionymi smakami.

Inspiracje Kulinarne na Zasadzie 80:20

Jeśli szukasz inspiracji kulinarnej, to zasada 80:20 może Ci pomóc. 

Dzięki niej możesz eksperymentować z przepisami na sałatki, smoothie, dania jednogarnkowe, które są smaczne i zdrowe. Pamiętaj, że zdrowe jedzenie nie musi być nudne a pomysły na przepisy znajdziesz bez problemu na każdej stronie internetowej poświęconej gotowaniu, a także w social mediach. 

Zasada 80:20 to podejście do zdrowego odżywiania, które pozwala na utrzymanie równowagi między zdrowymi posiłkami a przyjemnościami kulinar­nymi. W dniu Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, zachęcamy do tego, aby przyjrzeć się swoim nawykom żywieniowym i być może wprowadzić w nich pewne zmiany. Nie zapominajmy, że jedzenie to nie tylko paliwo dla ciała, ale także źródło radości i przyjemności. Smacznego!