Co jeść przy niedoczynności tarczycy?

1
Welmax » FAQ dietetyka » Co jeść przy niedoczynności tarczycy?

Niedoczynność tarczycy dotyka coraz większą grupę społeczeństwa. Niestety ta przypadłość, związana z niedoborem hormonów tarczycowych, dość silnie wpływa na metabolizm. Przy niedoczynności tarczycy często pojawia się nadwaga, uczucie zimna, sucha skóra oaz cienkie wypadające włosy, permanentne zmęczenie oraz problemy z koncentracją.

co-jesc-przy-niedoczynnosci-tarczycy

Czy oprócz farmakoterapii, można w takim wypadku wspomóc się dietetycznie? Oczywiście, że tak. Oto kilka podstawowych zaleceń wspomagających tempo przemiany materii oraz terapię niedoczynności tarczycy.

Zaleca się spożywanie pięciu posiłków dziennie: w regularnych 2,5-3,5 godzinnych odstępach czasowych. Powinno się jadać 3 główne posiłki i dwie przekąski.

W celu przyspieszenia metabolizmu należy pić dużo płynów (herbata zielona, woda niegazowania (jodowana) ok 2l/ dobę). Również wspomagająco mogą działać wyciągi z żeń-szenia, napary z yerba mate, przyprawy typu chilli, imbir oraz curry.

Należy zwiększyć spożycie jodu (około 150 μg na dzień) poprzez wzbogacanie diety w ryby morskie, owoce morza oraz algi. Przykładowo:

100 g dorsza- 110 μg jodu,
100 g mintaja-103 μg jodu,
100 g łososia- 44 μg jodu,
100 g płastugi- 52 μg jodu,
100 g makreli wędzonej- 40 μg jodu,
100 śledzia- 30 μg jodu.

Należy także pamiętać, że jodowanie soli w Polsce jest obligatoryjne, dlatego też sama sól stanowi dobre źródło jodu w diecie oraz, że istnieje woda jodowana, również zalecana w niedoczynności tarczycy.

Białko, które także należy zwiększyć u chorych z niedoczynnością powinno pochodzić z ryb, jaj lub mięsa. U wegetarian białko można dostarczyć z długo moczonych i gotowanych odmian fasoli, soczewicy, cieciorki i z orzechów (poza ziemnymi, pinii) oraz zbóż. Jako źródło żelaza można zaproponować zboża (amarantus, komosa ryżowa, orkisz, sorgo), kasze (gryczana, jaglana), zarodki, suszone owoce, migdały czy orzechy oraz jajka i  przyprawy (bazylia, estragon, mięta, kmin rzymski, kolendra, koperek, majeranek, tymianek, pietruszka). Należy je łączyć z produktami bogatymi w witaminę C ułatwiającą przyswajanie żelaza (świeże owoce, warzywa, soki).
Mgr. Agnieszka Ślusarska-Staniszewska

Poradnia Dietetyczna 4LINE

www.4line.pl

1 Comment

  1. Mikołaj pisze:

    Odpowiednia dieta jest ważne tak samo sposób przygotowania, można utracić wiele cennych substancji, gdy źle się przyrządza. Kupiłem na welmax garnek do gotowania na parze. Rewelacyjnie się gotuje a potrawy są smacznie i zdrowe. Warto poczytać jak gotować i wspomóc się kilkoma przepisami na początku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>